Meest Populair
CategorieŽn
Omroepen
A-Z
Uitzending Gemist » NOS Veelbesproken, onbesproken, Koningin Beatrix 70 jaar » NOS Veelbesproken, onbesproken, Koningin Beatrix 70 jaar (30 januari 2008)
Om videos te kijken op AllesGemist.nl heb je Microsoft SilverLight nodig.

Deze video kan ook geopend worden in een pop-up scherm. Zorg dat je pop-up blocker is uitgeschakeld en klik op de onderstaande link.
Bekijk video in pop-up.
  • Zeer slecht
  • Slecht
  • Matig
  • Goed
  • Zeer goed
0 stemmen
Aantal keren bekeken: 717


NOS Veelbesproken, onbesproken, Koningin Beatrix 70 jaar (30-01-08) | NOS

Portret. Van weinigen in Nederland zijn zoveel beelden gemaakt als van Koningin Beatrix. Of de koningin nu als staatshoofd, als moeder des vaderlands of als hoofd van de koninklijke familie aantreedt, bijna altijd waren en zijn er camera's aanwezig. Dat was 70 jaar geleden al zo, na de geboorte van Koningin Beatrix, en dat is vandaag de dag niet anders. Veel van die beelden vormen de rode draad in een portret van koningin Beatrix, dat de NOS op de vooravond van haar 70ste verjaardag uitzendt. Beelden die worden omlijst met uitspraken van de koningin, die ze de afgelopen jaren in interviews heeft gedaan. Het portret van de zeventigjarige vorstin is op twee manieren opgebouwd. De NOS-samenstellers Piet van Asseldonk en Etienne Glebbeek hebben ervoor gekozen om de periode 1938-1980, van geboorte tot inhuldiging, chronologisch op te bouwen. We zien onder meer beelden van de baby Beatrix, van haar verblijf in Canada tijdens de Tweede Wereldoorlog en van haar verloving en huwelijk met Prins Claus. Ook zoomt het portret in op de wijze waar Beatrix zich voorbereidde op haar toekomstige taak als koningin en op haar rol van moeder van drie opgroeiende jongens. Vanaf 1980, het jaar van haar inhuldiging als koningin, is het portret thematisch opgebouwd. We zien de koningin als hoofd van de natie: bijvoorbeeld op 30 april als ze haar verjaardag in het land viert. Of als moeder des vaderlands die een troostende schouder biedt aan landgenoten die zijn getroffen door ellende. We zien Beatrix ook als staatshoofd die sinds haar inhuldiging in 1980 talloze gesprekken met ministers en andere politici heeft gevoerd, vele wetten heeft ondertekend en al die tijd de centrale persoon was op Prinsjesdag. En die in de afgelopen bijna 27 jaar meer dan 40 staatsbezoeken op geheel eigen wijze heeft afgelegd. En dan is er tot slot ook nog Beatrix als mater familias, als hoofd van de familie, moeder van drie zonen die met meisjes thuiskwamen en trouwden, en als weduwe en oma van een aantal kleinkinderen. D

Bron: UitzendingGemist.nl

Link:

Toevoegen aan favorieten Toevoegen aan favorieten Delen met vrienden
Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze video.
Log eerst in om te reageren. Klik hier om in te loggen.