Meest Populair
Categorieën
Omroepen
A-Z
Uitzending Gemist » NOS Prinses Margriet 65: meer dan een prinses » NOS Prinses Margriet 65: meer dan een prinses (18 januari 2008)
Om videos te kijken op AllesGemist.nl heb je Microsoft SilverLight nodig.

Deze video kan ook geopend worden in een pop-up scherm. Zorg dat je pop-up blocker is uitgeschakeld en klik op de onderstaande link.
Bekijk video in pop-up.
  • Zeer slecht
  • Slecht
  • Matig
  • Goed
  • Zeer goed
0 stemmen
Aantal keren bekeken: 798


NOS Prinses Margriet 65: meer dan een prinses (18-01-08) | NOS

Portret. Prinses Margriet als klein meisje in Canada, als delegatieleider van het Nederlandse Rode Kruis in Genève en als grootmoeder met kleinkinderen in de dierentuin. Aan de hand van nieuwe en bestaande beelden portretten van prinses Margriet. Aanleiding is de 65ste verjaardag van de prinses, daags na de uitzending, op 19 januari 2007. Het portret laat zien dat Margriet enorm populair is in Canada, aanzien heeft bij het Rode Kruis en ook voor de Europese cultuur veel heeft betekend. In het portret komt ook prinses Margriet zelf aan het woord. Prinses Margriet werd op 19 januari 1943 in Canada geboren. Prinses Juliana verbleef daar met haar gezin vanwege de Tweede Wereldoorlog. Programmamaker Jan Eikelboom zocht in Canada enkele plekken op die nauw verbonden zijn aan prinses Margriet. Zo bezoekt hij het ziekenhuis waar ze werd geboren en krijgt hij een rondleiding door Stornoway House, het huis waar het koninklijk gezin na de geboorte van prinses Margriet tijdens de oorlogsjaren woonde. Hij ontmoet de nog altijd in Canada wonende Renée Smith Roëll, die als kind opgroeide met de prinsessen Beatrix, Irene en de kleine Margriet. De moeder van Renée Smith Roëll was met prinses Juliana meegevlucht uit Nederland. Tijdens Remembrance Day, de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de twee wereldoorlogen, blijkt hoe populair prinses Margriet onder de veteranen daar is. De prinses speelde een belangrijke rol bij de erkenning van de veteranen in Canada. Prinses Margriet komt nog regelmatig in Canada en noemt het zelf haar tweede vaderland. Een andere rode draad in het leven van prinses Margriet is het Rode Kruis. Zij kwam in 1965 voor het eerst in aanraking met het Rode Kruis, toen ze haar opleiding tot Rode Kruis helpster eerste klasse volgde in een ziekenhuis in Amersfoort. Ook werkte ze als helpster op de Henri Dunant, het hospitaalschip van het Rode Kruis.

Bron: UitzendingGemist.nl

Link:

Toevoegen aan favorieten Toevoegen aan favorieten Delen met vrienden
Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze video.
Log eerst in om te reageren. Klik hier om in te loggen.